Läkemedelsbrist, ofta kallat restsituationer, är ett växande problem i många länder, så även i Sverige. Restsituationer inom läkemedelsförsörjningen utgör en betydande utmaning för sjukvårdssystemet, patienter och samhället i stort. När läkemedel inte är tillgängliga kan det leda till förseningar i behandling, ökad risk för komplikationer och i värsta fall, livshotande situationer. För sjukvården innebär det en ökad arbetsbörda för att hitta alternativa behandlingar och för samhället kan det innebära högre kostnader.

De vanligaste orsakerna till läkemedelsbrist är produktionsproblem, regulatoriska förseningar, plötslig ökning i efterfrågan och brist på råmaterial.

På Amgen är vi mycket stolta över den höga nivå av leveranssäkerhet som uppvisas på såväl global som lokal nivå. Amgen Sverige har en genomsnittlig extern servicegrad* mycket nära 100% sedan 2014.

Amgen arbetar aktivt med att förebygga dessa situationer genom en omfattande strategi som bland annat inkluderar följande:

  • Produktionskapacitet vid flertalet geografiska platser och alternativa leverantörer vid brist på råmaterial.
  • Effektiv lagerhantering för att säkra tillgänglighet i olika geografiska områden. Omedelbara leveranser är möjliga, och låga lagernivåer triggar snabba åtgärder i organisationen för att förhindra brist.
  • Ett effektivt samarbete mellan individer och team kring förebyggande åtgärder för att säkerställa regulatorisk efterlevnad och kvalitet i hela processen.
  • Investering i modern teknologi för att säkerställa en robust tillverkningsprocess, rätt infrastruktur och en effektiv logistikkedja.

Amgens årliga leveranssäkerhet sedan 2014

*Extern servicegrad avser förmågan att leverera produkter till vår distributör så att de har produkterna på sitt lager.