Amgen har flera läkemedel och biosimilarer för behandling av onkologiska och hematologiska sjukdomar, bland annat kolorektalcancer, lungcancer och multipelt myelom.

ALL, Akut lymfatisk leukemi

Akut lymfatisk leukemi (ALL) är en form av blodcancer som utgår från omogna vita blodkroppar i benmärgen. Varje år diagnostiseras något över 100 nya fall av ALL i Sverige. Det är den vanligaste formen av cancer bland barn. Medianåldern vid diagnos för barn är fem år, medan den för vuxna är ca 51 år. Det finns en något högre incidens hos män jämfört med kvinnor.

ITP, Primär immunologisk trombocytopeni

Immunologisk trombocytopeni eller immunologisk trombocytopen purpura, även kallat ITP, är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av brist på blodplättar (trombocyter), de små blodkroppar som behövs för att stoppa blödningar.

ITP kan indelas i primär och sekundär form. Primär ITP förekommer utan någon identifierad underliggande orsak, medan sekundär ITP utlöses av en annan sjukdom eller medicin som påverkar immunsystemet.

Lungcancer

Lungcancer delas in i två huvudsakliga kategorier: småcellig och icke-småcellig där den senare utgör cirka 80 procent av all lungcancer och är därmed den vanligaste. Läs mer här om icke-småcellig lungcancer, ofta förkortat NSCLC, Non-Small Cell Lung Cancer.

Årligen diagnostiseras över 4 300 nya fall av lungcancer, vilket gör den till Sveriges femte vanligaste cancerformen. Tidigare har sjukdomen varit vanligare bland män, men sedan ett antal år tillbaka svarar kvinnor för drygt hälften av fallen.

Multipelt Myelom

Årligen får omkring 800 personer diagnosen myelom, även kallad multipelt myelom. Det är en typ av blodcancer som har sitt ursprung i benmärgen, där blodceller produceras. Multipelt myelom är en kronisk sjukdom som kännetecknas av återkommande perioder av förbättring och försämring, kallat remission och återfall. För de flesta patienter är myelom en okänd cancerform vid tidpunkten för diagnos.

PNH, Paroxysmal nokturn hemoglobinuri

Paroxysmal nokturn hemoglobinuri, förkortat PNH, är en ovanlig sjukdom som härstammar från en genetisk mutation som påverkar blodceller, särskilt de röda blodkropparna (erytrocyter). Det är en allvarlig, förvärvad (inte ärftlig) stamcellssjukdom där de röda blodkropparna bryts ned. Detta resulterar i frisättning av fritt hemoglobin i blodet och därigenom orsakar flera av sjukdomens symptom.

Det är cirka 10 personer som årligen får diagnosen PNH och det är ungefär 80 personer som lever med sjukdomen. Medianåldern vid diagnos är cirka 40 år, men även barn kan drabbas av sjukdomen och den förekommer lika frekvent oavsett kön.

Tjock- och ändtarmscancer

Tjock- och ändtarmscancer innefattar cancer i tjocktarmen (kolon) och i ändtarmen (rektum). Det är cirka 7 000 personer i Sverige som årligen får diagnosen, av vilka två tredjedelar har tjocktarmscancer och resterande tredjedel har ändtarmscancer. Detta gör tjocktarmscancer till den fjärde vanligaste typen av cancer i Sverige, efter bröst-, hud- och prostatacancer.

Vanligtvis diagnostiseras denna typ av cancer vid en medianålder av 73 år och är ovanlig hos personer under 40 år. Tjocktarmscancer förekommer hos både män och kvinnor i lika stor utsträckning, medan ändtarmscancer drabbar män något oftare.