Psoriasis

Psoriasis, en av de vanligaste folksjukdomarna, orsakar en onormalt snabb tillväxt av hudceller. Man räknar med att uppemot 300 000 personer i Sverige lever med sjukdomen som är lika vanlig bland kvinnor som bland män.

I omkring hälften av fallen debuterar sjukdomen före 30 års ålder. Den genomsnittliga debutåldern är lägre för kvinnor än för män.

Många som lever med psoriasis uppger att sjukdomen har en negativ inverkan på deras livskvalitet och begränsar dem både i yrkeslivet och privat. Det var ett av skälen till att WHO:s högsta beslutande organ, Världshälsoförsamlingen, år 2014 antog en resolution om att erkänna psoriasis som en allvarlig icke-smittsam sjukdom som orsakar ett stort lidande och social stigmatisering.

Det finns flera former av psoriasis. Här kommer fokus att ligga på plackpsoriasis, den vanligaste formen av psoriasis vulgaris, som den vetenskapliga benämningen lyder. Övriga former beskrivs översiktligt i avsnittet om symtom.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk, immunmedierad, inflammatorisk sjukdom av det slag som ibland kallas IMID (IMID = Immune Mediated Inflammatory Disease). Psoriasis drabbar i första hand huden, men kan också påverka lederna (se Inflammatoriska ledsjukdomar).

Det som händer i kroppen vid psoriasis är att immunsystemet aktiverar T-celler vilket leder till att cytokiner, ett slags inflammationsframkallande budbärarmolekyler, frisätts. Detta leder i sin tur till överproduktion av hudceller och kärlförändringar i huden. Resultatet blir en inflammation i överhuden och i de yttersta delarna av läderhuden med fjällande hudförändringar. Inflammationen ökar också blodcirkulationen vilket får huden att rodna och bli varm.

Både ärftliga faktorer och omgivningsfaktorer, så kallade triggers, har betydelse för utvecklingen av psoriasis. Exakt hur de ärftliga faktorerna inverkar är inte helt klarlagt, men man beräknar att en person vars ena förälder har sjukdomen har en livstidsrisk för psoriasis på cirka 25 procent. Om båda föräldrarna har psoriasis ökar detta livstidsrisken till omkring 65 procent.

Bland de omgivningsfaktorer som kan trigga igång sjukdomen hos personer med genetisk risk finns infektioner (exempelvis med streptokocker och candida), psykisk stress, alkohol, rökning och vissa läkemedel.

  • Symtom – olika former av psoriasis

  • Upptäckt och diagnos

  • Behandling

  • Stödlinjer och användbara länkar

  • Källor

Vill du veta mer om psoriasis?

Här finns tips och länkar till ytterligare tips och information om psoriasis.

Patientmaterial: Guide för dig med psoriasis


Psoriasisguiden är ett utbildningsmaterial om psoriasis som tagits fram av Amgen i samarbete med Birgitta Claréus, specialist inom hud- och könssjukdomar. Materialet är till för dig som vill veta mer om din psoriasis och hur du kan förbereda dig inför ett kommande möte med sjukvården.