Vi fick en pratstund med Daniel om hans roll i avdelningen och hans passion för patientsäkerhet.
Hej Daniel! Berätta om din roll på Amgen!
- Jag jobbar som senior associate global patient safety på Amgen. I vårt team övervakar vi effekt och säkerhet av våra läkemedel.
Daniel berättar att de huvudsakliga arbetsuppgifterna inkluderar att ta in, utvärdera och rapportera biverkningsdata från hälso- och sjukvårdspersonal, patienter eller andra källor. Han fortsätter: -I princip handlar det om att vara Amgens ögon och öron utåt och lyssna på omvärlden för att säkerställa att våra produkter är så säkra och effektiva som möjligt för patienterna.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
- Varje dag är olika, men den börjar ofta med en genomgång av nyinkomna meddelanden för att prioritera dagens arbetsuppgifter. Ibland kommer det biverkningsrapporter som kräver snabb uppmärksamhet – och dessa måste alltid prioriteras. I många fall arbetar jag nära vår medicinska avdelning för att säkerställa att informationen blir korrekt. Samarbetet med medinfo (red. anm.: Amgens avdelning för medicinsk information) är också kritiskt, speciellt när det kommer till direkt kontakt med patienter.
Daniel beskriver att de mest givande men även utmanande delarna av arbetet kan vara dialogen med patienter. -Vi kan ju inte ge råd och tips, utan måste vara väldigt sakliga, och vissa patienter är i stort behov både av att prata och få råd. Det vi kan göra är att lyssna och ta in så mycket information som möjligt i det specifika fallet”. Han förklarar att ett bra bemötande och uppföljning är något hans avdelning sätter stort värde i.
Daniel berättar vidare om de varierande arbetsuppgifterna: -Förutom arbetet med biverkningar arbetar vi en hel del med att ta fram informationsmaterial kring riskminimering, och då kommer jag i kontakt med många olika avdelningar här på företaget.
Utöver det dagliga arbetet med läkemedelssäkerhet är Daniel även medlem i en av Amgens många Employee Resource Groups (ERGs); Amgen PRIDE Europe, ett nätverk för HBTQIA+-individer globalt. Nätverket erbjuder en säker plats för HBTQIA+ medlemmar och allierade att träffas, dela erfarenheter och öka medvetenheten om HBTQIA-frågor inom företaget.
- Jag är stolt över Amgens medvetna fokus på mångfald och inkludering, vilket ger oss medarbetare bredare perspektiv. Det gör mig också stolt att vara involverad i ett av dessa viktiga initiativ inom Amgen.
Arbetsdagarna utgår växlande från hemmakontoret och Amgens kontor i Frösunda, beroende på hur den aktuella veckans möten och arbetsuppgifter ser ut. Amgens flexibla arbetsmodell Flexspace möjliggör att alla arbetar där de tycker att det passar för stunden.
Valet att jobba med läkemedelssäkerhet var inte Daniels plan från början när han studerade biomedicinprogrammet i Uppsala: -Först, under studietiden, hade jag tänkt att jag skulle forska, men insåg direkt när jag fick jobb på Amgen att det här var mer rätt än forskningsspåret. Främst för att jag kommer nära patienterna. Daniel säger att han direkt tog chansen att börja på Amgen när den kom. De inledande 2,5 åren arbetade han med kliniska prövningar och sedan på avdelningen för patient-och läkemedelssäkerhet.
Vilka färdigheter är viktiga att ha i din roll?
- Vad kul att du frågar, vi har just pratat om det i teamet. De flesta av oss gillar ordning och reda, och tycker om kvalitét i största allmänhet. Noggrannhet är viktigt. Och en stark vilja att göra rätt, ha en hög nivå på sin etiska kompass. Samtidigt måste man vara service-minded och ha medkänsla, eftersom vi bidrar till Amgens anseende utåt.
Slutligen, vilka råd skull du ge till någon som vill arbeta i en liknande roll?
- Tycker du att det är kul med läkemedelssäkerhet oavsett om du är sjuksköterska, apotekare, biomedicinare, så har du rätt bakgrund rent kunskapsmässigt. Då är det bara att söka tjänster inom drug safety. Sedan är det jättebra att prata med folk du känner i branschen och nätverka – det hjälpte mig.
Daniel är en av våra många engagerade och kompetenta medarbetare som finns på Amgen, som arbetar för att förbättra livet för patienter med allvarliga sjukdomar.