Sandra Eketorp och Ing-Sofie Lordal om kliniska prövningar på Amgen
Sandra Eketorp och Ing-Sofie Lordal om kliniska prövningar på Amgen

Amgen Sverige satsar på kliniska prövningar

Hela life science-industrin är otroligt viktig för Sverige men vi står inför en utmaning där vi behöver öka vår attraktionskraft för kliniska prövningar. Det konstateras bland annat i Peter Asplunds rapport till regeringen, som för lite mer än ett år sedan visade på en fortsatt nedåtgående trend över antal kliniska prövningar i Sverige.


Att fler kliniska prövningar genomförs i Sverige främjar svensk forskning men kanske främst ger det svenska patienter samma möjligheter som de i andra europeiska länder att få pröva nya behandlingsalternativ om de så önskar. Ing-Sofie Lördal, forsknings- och utvecklingschef, och Sandra Eketorp Sylvan, medicinsk chef på Amgen Sverige, berättar om hur Amgen Sverige arbetar med forskning och vilka initiativ som tas för att öka antalet kliniska prövningar i Sverige. Därutöver kan företagsinitierade kliniska prövningar bidra till att utveckla och stärka vården så att den fortsatt kan ligga i framkant.

- Det viktigaste är att svenska patienter ges möjlighet att få vara del i utvecklingen av nya behandlingar, säger Sandra Eketorp Sylvan. Och för att det ska bli möjligt, behöver Sverige ska vara ett land där företag förlägger studier. Genom det kan man bygga en kunskapsbank som bidrar till ovärderlig erfarenhet för framtida forskning. Slutligen bidrar varje företagsinitierad klinisk prövning som förläggs i Sverige, till ökad BNP. 

Studieorganisation bidrar till unikt och starkt tvärfunktionellt samarbete

Amgen Sverige har en omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet i de nordiska och baltiska länderna med förutsättningar som gör organisationen till en bra och handlingskraftig partner för kliniska studier.

- Vi är ett företag med stor nordisk- baltisk närvaro i form av en växande nordisk studieorganisation på plats i Stockholm som interagerar sömlöst med våra medicinska expertteam. Ett nära samarbete som är tämligen unikt och som vi är stolta över. Det förbättrar såväl den interna dialogen som dialogen med de centra som är intresserade av våra studier. Därmed har vi möjligheter som annars kan vara svåra att få till om hela studier läggs ut på kontraktsforskningsföretag (CRO-företag) vilket inte är helt ovanligt i andra företagsinitierade kliniska studier. Vi upplever att detta tvärfunktionella samarbete värdesätts av professionen när de behöver diskutera frågor rörande en specifik studie, säger Ing-Sofie Lördal.

Biomarkörstestning en viktig förutsättning för studier med precisionsmedicin

Att planera, genomföra och slutföra kliniska studier är komplext och involverar ett ekosystem med ett flertal olika aktörer och regelverk. Många av de läkemedel som är idag är under utveckling är målriktade och utvecklingsprogrammen går oerhört mycket fortare idag. Att en behandling är målriktad innebär inte sällan att man behöver ha kännedom om en viss biomarkör för att veta om en viss patient skulle kunna dra nytta av behandlingen och därmed kunna erbjudas vara med i studien. Eftersom programmen går så fort behöver Sverige ligga i framkant vad gäller bred och tidig biomarkörstestning så att denna redan är på plats när förfrågan om en studie kommer. Annars riskerar Sverige att inte få delta. 
Utöver detta kräver kliniska prövningar resurser på kliniken och många vårdenheter har idag inte möjlighet att vara med i studier även om de skulle önska på grund av resursskäl. 

- För att komma tillrätta med detta skulle man behöva göra klinisk forskning till en naturlig del av vården, exempelvis som man börjat göra i Danmark. Betydelsen av en utökad integrering av dedikerade resurser, kompetenser, tid och infrastruktur för kliniska prövningar i hälso- och sjukvården är oerhört viktig. Därutöver behövs investeringar i diagnostik i form av exempelvis bred och tidig biomarkörstestning. Vi ser det som mycket positivt att Genomic Medicine Sweden (GMS) har tilldelats finansiella medel från Socialdepartementet för att genomföra pilotstudier för sitt fortsatta viktiga arbete inom precisionsmedicin, säger Sandra Eketorp Sylvan.

Amgen arbetar aktivt för svensk forskning i framkant

Amgen samarbetar med flera aktörer för att Sverige ska vara i framkant och ha en etablerad bred och tidig biomarkörstestning på plats. Både för att rätt patient ska få rätt behandling i  rätt tid redan idag, bygga kunskapsbanken och möjliggöra ytterligare akademisk forskning, samt för att öka möjligheterna för Sverige att vara ett attraktivt land för företagsinitierade kliniska prövningar.

Amgen deltar redan i diskussioner för att få fler företagsinitierade kliniska prövningar till Sverige och vi ser fram mot ett fortsatt samarbete med övriga aktörer inom life science som arbetar för att lyfta svensk forskning och ge svenska patienter möjlighet att få vara del i utvecklingen av nya behandlingar.